2.08.2012

Hollanda'da erken seçim

4 Türk kökenli aday doğrudan seçildi
Alınan bu sonuçların ardından farklı partilerin listesinde bulunan 14 Türk kökenli adaydan 4'ü meclise doğrudan girme başarısı gösterdi. Buna göre ana muhalefetteki PvdA adına yarışan Keklik Yücel, Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk ile Sosyalist Parti'den Sadet Karabulut milletvekili seçildi.
Diğer Türk adayların seçilip seçilmedikleri adlarına kullanılan tercihli oyların sayımından sonra belirlenecek.

Hollanda’da zafer Liberal Parti’nin


Hollanda’da, erken genel seçimi çok az farkla iktidardaki Liberal Parti (VVD) kazandı. Avrupa Birliği yanlısı parti, 150 üyeli mecliste sahip olduğu milletvekili sayısını 31’den 41’e çıkardı.
2010 yılından bu yana iktidarda olan ve Nisan ayında kabinesini dağıtmak zorunda kalan VVD lideri Mark Rutte’nin yeni hükümeti kurması bekleniyor: “Tebrikler. Liberal Parti, tarihinde hiç bu gece olduğu kadar büyük olmamıştı.”
Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin (PvdA) milletvekili sayısı ise 30’dan 39’a yükseldi. Rakibi Başbakan Rutte’yi arayarak tebrik eden PvdA lideri Diederik Samsom, yeni hükümet için işbirliği sinyali verdi. İki partinin milletvekili sayısı koalisyon çoğunluğu için yetiyor: “Hollanda’nın bir an önce güçlü ve istikrarlı bir hükümete ihtiyacı var. İşçi Partisi, bu geceden itibaren bu konu üzerinde çalışacak. Bu, yeni kabinenin kurulmasına yansıyacak.”
Seçimin en büyük mağlubu ırkçı Geert Wilders oldu. 2010’daki seçimde büyük bir başarı elde ederek 24 milletvekili kazanan aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin lideri, sandalye sayısını 15’e düşürdü.
Bu arada farklı partilerin listesinde bulunan 14 Türk kökenli adaydan 4’ü doğrudan seçilme başarısı gösterdi. Katılımın yüzde 74 olduğu seçimde 11 parti meclise girdi.
Seçim sonucuna göre Kraliçe Beatrix’in hükümeti kurmak için koalisyon görüşmelerine başlama görevini Rutte’ye vermesine kesin gözüyle bakılıyor.
Olaf Bruhns, euronews:
“10 yıldır sağdan Euro düşmanları ve soldan Euro şüphecileri Hollandalı politikacıları mahcup etti. Şimdi krizin ortasında birdenbire Hollandalılar Avrupa yanlısı bir normalliğe dönmenin yolunu arıyor.”
Kaynak: Hollanda’da zafer Liberal Parti’nin

Dünya Hali 12 Eylül 2012 - Hollanda’da yapılmakta olan erken genel seçim Hollanda Türk toplumu için ne anlam taşıyor? Türk toplumunun siyasete bakışı? 

Dünya Hali 5 Eylül 2012 Hollanda’da erken seçime doğru…6Hollanda’da siyaset yapmanın koşulları 
Nevin Özütok, Zeki Baran, Yasin Torunoğlu

Hollanda'da erken seçime doğru - 5   Erken seçim ve Hollanda Türk toplumu
Nurten karışlı, Fatma Koşer Kaya, Keklik Yücel

Dünya Hali 15.08.2012 Hollanda'da Erken seçime doğru - 4 - Turan Yazır (CDA), Saadet Karabulut (SP), Can Ünver (TÜRKSAM)



Dünya Hali - 08.08.2012 Hollanda'da Erken seçime doğru - 3; Emre Ünver, Selçuk Öztürk, Can Ünver


Dünya Hali - 01.08.2012 Hollanda'da seçime doğru  -2: Ebubekir Öztüre, Yasemin Çekerek, Can Ünver



Dünya Hali 25.07.2012 Hollanda'da erken seçim ve Türkler..: Tunahan Kuzu, Huri Şahin, Veyis Güngör

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder