23.08.2012

Dünya Hali - 27 Ağustos 2012

               Almanya ve Türk kadınları

Göç sürecinde Almanya'da Türk kadınları


Ayten Kılıçarslan  Köln/Almanya
DİTİB Eyalet Birlikleri Koordinatörü ve Proje Geliştirme Sorumlusu
Ayten Kılıçarslan

Yayından:
"Eyalet birliklerinin çalışmalarını koordine ediyoruz. Ayrıca hedef kitlelerine yönelik birtakım projeler geliştiriyoruz ve çalışma alanımızı oldukça geniş tutmaya çalışıyoruz.
Kitabımı da kendi yaşadığım tecrübelerimden yola çıkarak yazmaya çalıştım. Kadınları belli açılardan inceleyen kitaplar, makaleler vardı ancak gerçek anlamıyla anlatılamıyordu. Almanya'da 
Türklere yönelik asimilasyon çabalarının bazı gerçeklerin görülmesini engellediğini düşünüyorum.
Bilimsel alanda elimizde çok fazla bir veri yok. Kapsamlı ama özet bir çalışma bunları yansıtmaya çalıştım.18 kadınla bire bir görüşmeler yaparak yaşanılanları anlamak ve anlaşılmasını sağlamaya çalıştım.

1970'li yıllarda yayınlanan Türkiye'deki dergilerde Almanya ya giden kadınlara 'kötü kadın' deniliyordu. Çok zor günler yaşadılar günümüze gelmek için.
Şimdiki nesiller kendilerini biraz daha politik gelişmenin ortasında buldular.
Örneğin; Almanya'ya ilk gelişlerde 66 maddelik hastalıklar listesi var. Bu hastalıklardan birine sahip olan yurt dışına gönderilmemiştir. Bugün hastalık olarak görülmeyen şeyler bile reddedilme sebebi olmuş. Çok sağlıklı insanlar gelse bile bir süre sonra sağlıklarını kaybetmişler. "




Daha fazlası için: Ayten KILIÇARSLAN'ı dinle 

Mete Atay
Almanya Türk Öğretmenler Federasyonu Onursal Başkanı

Yayından:
TEPAV araştırmasından alınmıştır
"Birinci kuşak olarak giden toplumlarda Türk kadınları, aileleri ve çevresi tarafından sert tepkiler alıyorlardı. Hatta evlatlıktan reddediliyordu. Türk kadınının Almanya'ya gitmesi hiç iyi karşılanmıyordu. O kadınlar bütün zorlukları aşmaya çalışıyor, Almanya'da çalışarak ailelerine yardım etmeye çalışıyorlardı. Bunları sağlamaya çalışırken iffetiyle olan bir sürü tartışmayı görmezden geliyorlardı. Eşini yanına aldırmaya çalışıyor ve  bütün olumsuzluklara rağmen zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyorlardı.
Almanya'da 'Türk kadını' olmak zordur. Çünkü Türk kadınları hakkında yanlış ön yargılar var.
Şu anda Almanya'da üçüncü nesil yaşıyor. Üçüncü nesil kendisini çok geliştirdi fakat yeterince kendini gösteremedi.
Almanya'da çok başarılı Türk iş kadınlarımız var fakat ön plana çıkmıyor. Almanya'nın koymuş olduğu yasalardan dolayı da Türk kadınları çok mağdur oldu.
Herkesin Türk kadın profilinin çoktan değiştiğini bilmesi gerekiyor.
Bugün baktığımızda Almanya'da ki Türk kızları, Türk erkeklerinden çok daha başarılılar. Almanya'da ki Türk erkeklerindeki işsizlik oranı kızlardan daha fazladır.
Almanya'da ki Türk kadınları hakkında daha sağlıklı objektif bilimsel araştırmalar yapılmasını ve Türk kadının hak ettiği çalışkanlığının dürüstlüğünün tescil edilmesini umuyorum."

 
  Daha fazlası için: Mete ATAY'ı dinle

İlgili haberler:
"Almanya'daki Türk Kadınları da Evde Oturuyor"
Almanya’daki Türk kadınlarının hikâyesi
Avrupa'daki Türk kadını
Almanya’ya göçün 50. yılında Türk kadını

ALMANYA’DAKİ TÜRK KADINLARININ İŞGÜCÜNE KATILIMI
Göç Sürecinde Almanya’da Türk Kadınları Kitaplaştı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder