16.05.2012

Dünya Hali - 16 Mayıs 2012 Çrş.

SPD'nin NRW Eyaleti Başbakan Adayı Hannelore Kraft
Kuzey Ren Vestfalya 
seçim sonuçları ve 
Almanya geneline etkisi 

    Seçim ortamında yaşananlar
    Göçmen kökenli seçmenlerin sandık iradesi
    Göçmen kökenli Seçmenlerin siyasi katılım istekliliği
    Eyaletin Almanya içindeki ağırlığı
    Seçim sonuçlarının Almanya için ne anlamı
    Federal parlamento seçimlerinin zamanı ve öngörüler
    Sarkozy-Merkel ittifakının sona ermesinden sonra Fransa-Almanya ekseninde beklenen gelişmeler
    Genel olarak Avrupa’da göçmenler açısından siyasi gelişmeler 
    Aşırı sağ/ırkçı partilerin oylarındaki artışın nedenleri ve etkileri

İbrahim Serdar Yüksel
Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Milletvekili
(SPD) 
Yayından:
"KRV Türk göçmenlerin çok yoğun olduğu bir bölge. Burasına Küçük Almanya diyebiliriz. SPD %39.1 ile birinci parti oldu. CDU %26 oy aldı ve %8 oy kaybına uğradı.
Başarılı bir siyaset yürüttük ve büyük bir katılımla, Türkiye kökenli vatandaşların büyük katılımıyla bir seçim yaşadık.

"50 yıllık göç tarihine sahip bir toplum var burada. Maalesef 40 yıla yakın bir zaman Almanya'dan ziyade Türkiye'nin siyasetine ilgi duyduk. Arada kaldılar. Alman toplumu da onları misafir olarak gördüler. Ama artık muhafazakarlar da dahil bu gerçekliği görmeye başladılar. Artık partiler Türkiye kökenli seçmenleri dikkate almaya, seçim kampanyalarında vurgulamaya başladıklar. Biz artık buralıyız. 
"Çok önemli sorunlarımız var: çifte vatandaşlık...
Almanya artık çok kültürlü bir toplum ve göçmenler de bu toplumun bir zenginliği.
SPD'de yaklaşık %15 kadar Türkiye kökenli üye var. Camilere, Alevi derneklerine, vakıflara gitmeden seçim kampanyası yürütmüyorlar. Araştırmalar Türkiye kökenlilerin %60-70 SPD'ye oy verdiğini gösteriyor.
Çifte vatandaşlık, seçme-seçilme hakkını, vizenin kalkmasını isteyen Sosyal Demokrat Parti.
"KRV Almanya'nın en büyük eyaleti olarak buradaki seçimler Almanya geneli için örnek oluşturuyor. Bu seçimlerin kesinlikle  Berlin'i de etkileyeceği yorumlanıyor. Bakalım 2013 Ekim ayına kadar Federal hükumet iktidarda kalacak mı?
Almanya bu krizden hiç yara almamış gibi görünüyor. Böyle olmasının nedeni diğer ülkelerin aleyhine alınan kararlar. Almanya kendi çıkarı doğrultusunda hareket ediyor. Bu siyasetin başarılı olmayacağı görülüyor. Kemer sıkma politikalırını, zehirlenme reçeteleri siyaseti takip ediyorsanız ne Almanlar ne diğer uluslar bunu kabul eder. Bunun sonucu da Alman ekonomisi de krize girecektir.
Almanya'nın, Merkel'in yürüttüğü siyasetin yanlış olduğunu ve krizi denrinleştireceğini ve bu krizin Berlin'e de geleceğini düşünüyorum.
2013 seçimlerinde bu seçmenler açısından önemli bir sorun olacaktır."



Mikdat Karaalioğlu
Sabah Avrupa Genel Yayın Yönetmeni
Yayından:

"KRV seçimleri hiç şüphesiz Almanya açısından büyük önem taşıyor. Bizim açımızdan seçimlerin en dikkat çekici tarafı CDU'nun seçimi kaybetmesine rağmen CDU'dan bir Türk kökenli siyasetçinin Serap Güler'in parlamentoya girmesidir. Seçimlerin Türkler açısından önemle tartışılması gereken olgusu Türklerin seçime katılım oranı.
Türk kökenli seçmenler SPD'yi, sol partileri tercih ediyor. Çoğu muhafazakar olan Türk kökenlilerin sol partileri tercihinin nedeni SPD ve Yeşiller'in Türklerin talepleri konusunda daha liberal söylemlere sahip olması.
Merkel Başbakan olduğu dönemin başından itibaren saygınlık kazandı. Avrupa'daki ekonomik kriz Almanya'yı çok az etkiledi ve bu da Merkel hanesine başarı olarak yazılacak bir sonuç. Siyasi popülizmi de kullandı. Merkel'in şahsi başarısızlığını söylemek güç. Ancak eyaletler gerekli performansı gösteremedi. Bu seçimlerin Almanya'yı etkileyeceği kesin. Hatta Hannelore Kraft'ın Almanya'nın başbakanı olması istendi.
Almanya'da duvarların yıkılmasından sonra bir kimlik tartışması yaşanıyor. Alman kimdir? Bir karşı kimlik oluşturulmaya çalışılıyor. Bu Almanya için Türkler, yani Müslümanlar. Aşırı sağcı söylemler rahatlıkla kullanılmaya başladı. Böyle bir popülist söylem orta sınıfta bir karşılık buluyor. Bu kimlik tartışması aşırı sağın yükselmesinde etkili oluyor.
İnsanımız artık geleceğinin burada olduğunu biliyor. Bu toplumun zenginliği. Aynı zamanda katılımcı olmalı. Karar verilen yerde yer almamız gerek. Yoksa başkaları bizim için karar verir. Bu eyalette 350 bin Türkiye kökenli Alman vatandaşı var. Bizi dikkate almaları için katılım şart.
Artık çoğunluk toplumunun insafına güvenmemeli bu rekabetin şartlarını yerine getirmeliyiz."

Daha Fazlasını dinle
İbrahim Serdar Yüksel-Mikdat Karaalioğlu-Can Ünver

Dr. Can Ünver
Türksam Göç Araştırmaları Enstitüsü başkanı
Yayından:

"Türk kökenli Alman seçmenlerin büyük katılımı oldu. Bu önemli bir gelişme. Almanya'daki göçmen kökenliler siyasete daha fazla katılmaya başladılar.  Almanya'daki Türk olgusu çok karmaşık bir olgu. CDU yavaş yavaş gerçekleri görmeye başladı.
Muhafazakar yapılı seçmen adında Hristiyan kelimesi olan partiye yönelmiyor. 
Avrupa'da ciddi bir kriz, resesyon var. Fransa'daki, Yunanistan'daki gelişmeler kemer sıkma politikalarındaki tutumun bir etkisi midir?
Almanya'da ciddi bir tartışma konusu var. Dönerci cinayetleri konusunda hassasiyet oluştu. Bunun acaba siyasi yansımaları oldu mu?
Benim endişem mevcut hükumetin entegrasyon politikasını dini referanslarla, kültürel referanslarla yürütmesi. Bir toplum mühendisliği gibi bir şey yapılmaya çalışılıyor ve başarılı olamıyor. İnsanları insan olarak, eşit hakları olan vatandaşlar olarak değerlendiren bir siyasete ihtiyaç var.
İşsizlik oranları Türkler arasında yüksek, eğitim açısından sıkıntı var ama umudumuzu kaybetmiyoruz, çünkü diğer yandan gelişmeler var. Toplumu saygın bir toplum haline getirecek genç temsilciler var. İnişler çıkışlar var. "



Daha Fazlasını dinle
İbrahim Serdar Yüksel-Mikdat Karaalioğlu-Can Ünver
..........................................................................................................................................
İlgili haberler:


Merkel'in partisi hezimete uğradı (Euronews)

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Hristiyan Birlik Partisi (CDU) ülkenin en büyük eyaleti Kuzey Ren Vestfalya’da yapılan parlamento seçimlerinde hezimet yaşadı.
Merkel’in partisi resmi olmayan sonuçlara göre yaklaşık yüzde 10 oranında oy kaybederken seçimlerin galibi Sosyal Demokratlar oldu. Korsanlar ve Hür Partileri de seçimden oylarını artırarak çıktı.
Yenilgiyi kabul eden Angela Merkel’in adayı Norbert Roettgen partisinden istifa etti.
“Kuzey Ren Vestfalya’daki seçim günü ben, partim ve bize destek verenler için kötü bir gün oldu. Seçimlerden açık bir şekilde yenilgiyle ayrıldık.”





Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaletindeki Seçimin Galibi Sosyal Demokratlar (hessentoplum.com)

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Pazar günü  yapılan eyalet parlamentosu seçimlerinde Federal Başbakan Angela Merkel'in başkanlığını yaptığı  CDU ağır bir yenilgi aldı. CDU,  mevcut gücünden yüzde 8,8 gibi önemli oy kaybederken, Sosyal Demokrat Parti (SPD)  ise, başarılı bir seçim yaşamış oldu ve iktidarın kapısını açtı

Almanya'nın en büyük eyaleti olarak bilinen Kuzey Ren Vestfalya'daki erken parlamento seçimlerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi CDU bozguna uğradı.
İlk gelen seçim sonuçlarına göre, yüzde 8,8 oy kaybeden Hrıstiyan Demokrat Parti (CDU) yüzde 25,8 oy aldı. Öte yandan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise o oylarını yüzde 4' arttırarak yüzde 38.3 oy oranına ulaştı. Yeşillerin oyları yüzde 12.1 ile değişikliğe uğramazken, bu seçimin sürprizi Korsanlar oldu.
Yüzde 8,1 oy alan ve kamuoyunda "Die Piraten" diye bilinen Korsanlar ilk kez NRW parlamentosuna girme başarısı gösterdi. Hür Demokrat Parti de (FDP) seçimde oyunun artırmayı başararak yüzde 8.4'ya ulaştı. 9 Mayıs 2010 tarihindeki seçimlerde yüzde 6 olarak parlamentoya giren Sol Parti ise bu seçimde yüzde 2,7'de kaldığı için baraja takıldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder