24.07.2012

Dünya Hali - 25 Temmuz 2012

Hollanda'da erken seçim 
ve Türkler...
Fransa'da Hollande ile başlayan, Almanya'da Kuzey Ren Vestfalya eyalet seçimlerinde geliyorum diyen değişim Hollanda'da da sandıktan çıkan oyları etkileyecek mi?
Hollanda bir bakıma Avrupa'nın göçmen ülkesi sıfatına en yaklaşan iki ülkesinden biri. Göçmen kökenli nüfusun yoğunluğu kendisini yaşamın her alanında hissettiriyor. Buna karşılık bir göçmen ülkesinden beklenmeyecek kadar da ırkçı tutumların yeşerebildiği ve siyasi hareketlerde kan ve can bulabildiği bir ülke.

Hollanda'da yaşayan Türkiye kökenli insanların da sorunları ve talepleri var. Almanya'da, Avusturya, Belçika veya Fransa'da olduğu gibi... Onlarca yıldır yaşadıkları, hayatlarını kazandıkları, kısaca ekmeğini yedikleri ülkede artık kendilerini kalıcı hissediyorlar. 
Bir insan kendisini bir yerde kalıcı hissetmeye başlayınca ne olur? Misafir artık ben misafir değilim, bu yaşadığım topraklar benim de vatanım demeye başladığında ne olur? Türkiye'de olsaydı bunun cevabı kolaydı. Türk halkı, devleti ve kurumları, madem ki sen kendini buralı hissediyorsun, buyur sana vatandaşlık, buyur sana Türk vatandaşlığının sağladığı haklar derdi ve diyor da.
Avrupa'da yaşayan Türkiye kökenli insanlar da bunu istiyor. Bunu istemekle kalmıyor olabilecek en demokratik yollardan haklı taleplerini dile getiriyor ve siyasi kurumlarda kendilerine yer buluyor.

Geçen Nisan ayında sağ azınlık hükümetinin düşmesi üzerine erken seçim kararı alınan Hollanda'da farklı partilerden 15 Türk kökenli aday da yarışacak. Kimisi 26., kimisi 27., kimisi 39. sırada olan bu adayların seçilmesi için tercihli oyların büyük önemi var.

Aklımıza takılan bazı soruları konuklarımıza sorduk. 

Dr. Veyis Güngör
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Hollanda Başkanı

Yayından:
"Tercihli oylara ihtiyaç var.
Siyasi katılımın istediğimiz oranda olduğunu söyleyemiyoruz.
Daha önce seçilen Türk adayların Türk toplumuna yüz çevirdikleri tespiti yapılıyor. Böyle olunca da tercihli oylarla seçilmeleri zor oluyor.
Sadece seçim zamanlarında değil uzun vadeli düşünmeleri gerekiyor.
Seçilen adayların dört yıl boyunca toplumlarıyla sürekli irtibat halinde olması gerekiyor.
Hollandalılar gibi Tünrk toplumu da ekonomik krizden etkileniyor. Krizle ciddi mücadee istiyorlar. Bu ülkenin ve bizim sorunumuz.
 Türklerin siyasete katılması çok önemli elbet, ama Hollandalı Türklerin siyasetin neresinde olacağına karar vermesi gerekiyor.
Siyasi partiler içindae etkinliğimizin arttırılması gerekiyor.
Türkler siyasete ilgi duyuyorlar bu doğru. Ama sadece seçim dönemlerinde ilgi göstermesinler.

Aynı zamanda siyasi kriz de yaşıyoruz, Hemen hemen her yıl bir seçim yaşıyoruz. Umut ediyorum önümüzdeki dönemde kurulan koalisyonlar uzun soluklu olur.
Türklerin ağırlığının siyasette hissedilmesi için adaylara ön sıralarda yer verilmesini istiyoruz.
200 bin oyun Hollanda'da kilit olabileceğini düşünüyorum.
Yaşanabilir bir Hollanda isteniyor. Sosyal refah devletine olan güven sarsılmış durumda. Bu güvensizlik ülkeye olan aidiyeti ve sadakati de sarsıyor.
Bu da mevcut yönetimin bizlere, müslümanlara karşı tutumundan kaynaklanıyor.
İşsizlik bizim için de bir sorun.
Sıcak gelişme var. İşçi partisi Başkanı açıklama yaptı. Eğer Yunanistan, İspanya'daki ülkelerdeki durum düzelmezse ırkçı partinin oy patlaması yapacağını düşünüyor. AB'nin Yunanistan ve İspanya'daki yardımlarını yanlış olduğunu, bu yardımların Hollanda'ya yapılması gerektiğini savunuyor."

Daha Fazlasını DİNLE: Veyis Güngör: Süre: 22'45"

Tunahan Kuzu
İşçi Partisi (PvdA) adayı
Rotterdam Belediye Meclisi Üyesi

Yayından:
"280 bin Türk seçmenden %35-40'ı oy kullanıyor.
Sağ parti ile sol parti oyları arasında çok az fark var.
Bu nedenle tercihli oylar büyük önem taşıyor.
Gelecek yıl göçün 50. yılını kutlayacağız.
Toplumuzu daha aktif olarak temsil etmemiz gerekiyor.
Hollanda'daki ana sorun, bizim toplumumzu da özellikle ilgilendiren konu işsizlik. Önceki hükümet 400 bin iş yaratacağını söyledi tam tersine 100 bin kişi işsiz kaldı.
Hollanda daha çok ihracattan yararlanan bir ülke. Dışarıdaki krizden etkileniyor.
En önemlisi 12 Eylül'de sandığa gidelim ve oyumuzu kullanalım."

Daha fazlasını DİNLE: Tunahan Kuzu: Süre: 10'
Huri Şahin
(GL) Yeşil Sol adayı

Yayından:
"Aslında 12 Eylül seçimleri bizim için bir şans. Irkçı partinin desteklediği hükümetin düşmesi Yeşil parti için olumlu oldu. Siyaset yerelde başlar düşüncesini destekmleyen bir siyasetçiyim. Belediye meclisi üyeliği yaptım.
Yaklaşık 15 Türk kökenli aday var. Diğer adayları da tebrik etmek gerekir.
Türk toplumu sohn yıllarda ekonomik krizden çok etkilendi.
Faslı ve Türk gençler aynı eğitimi alsalar da eğitim ve iş konusundaki fırsatlar aynı değil. Türk Toplumu bizi unutuyorsunuz diye sitem ediyorlar. Bu konuda haklılar. Ben daha fazla iletişim halinde olmak istiyorum.
İsterdik ki Türk adaylar daha seçilebilir yerlerden aday gösterilsin. Türk toplumundan isteğim, katılım gücümüzü göstermeliyiz. Siyasi partilere üye olduğunuzda adaylar konusunda daha fazla söz sahibi olabilirsiniz. Özellikle gençlerin kendi düşüncelerine yakın partilere üye olmalarını istiyorum.
Kadınların siyasi yaşama katılmaları çok önemli. Türkiye'de olduğu gibi Hollanda'da da düşük oranda.
Güçlü bir potansiyelimiz var. Birbirimizi ötekileştirmeden birlikte çalışmamız gerekiyor. Siyasetçiler, medya, sivil toplum ve girişimciler birlikte çalışmalıyız. Birlikten kuvvet doğar. Milletvekili olursam Türk toplumu için güçlü bir ses olacağım."
Daha fazlasını dinle: Huri Şahin: Süre: 10'

İlgili haberler:
Türk oyları en az 10 vekil çıkarır
Hollanda'da sosyalist iktidara doğru

1 yorum: