5.07.2012

Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri - Hollanda

Gençlik Daireleri ve 
Türk Aileleri - Hollanda


Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri konulu çalıştay ve Hollanda'da gençlik daireleri ve ilgili sorunların  değerlendirilmesi


Kaydı dinlemek için sayfanın altında yer alan bağlantıya tıklayınız.
Önemli uyarı:
Dünya Hali ekibince Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenen Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri Çalıştayı'nda Türkiye'nin Sesi Radyosu'nda yayınlanmak üzere gerçekleştirilen kayıtlardır. Burada yer alan içerik TRT Dış yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın ön izni olmaksızın başka bir ortamda bulundurulamaz, yayınlanamaz, alıntı yapılamaz.


Hollanda'da gençlik dairelerinin işleyişi, Türk ailelerin gençlik daireleriyle yaşadığı sorunlar... 

Ailelerin çocuklarını yetiştirirken dikkat etmesi gereken noktalar...
Kültür farklılığının yol açabileceği sorunlar...
Gençlik daireleri neden öcü gibi görülüyor?
Uygulamada kötü niyet var mı?

Konun hukuk açısından değerlendirilmesi...

Ertuğrul Gültekin
Hollanda Türkler için Danışma Kurulu
Ertuğrul Gültekin - İpek Erdem
Yayından:
"Çalıştay bizim için çok verimli geçti, Hollanda'dan gelen ama birbirini tanımayan insanları bir araya getirdi.
(Basına yansıyan bir çocuğun lezbiyen bir aileye verilmesi haberi ile ilgili olarak) Şüphesiz doğruluk payı vardır, ama bu olayın bir nedeni de vardır. Özellikle Hollanda'da sorunlardan birisi Türk toplumu içinde Türk ailelerden koruyucu aile bulunamaması. Eğer Türk aileler içinden koruyucu aile çıkarılamıyorsa, Hollanda'da yasal olarak mümkün olan lezbiyen bir çifte de verilmesi mümkün. Lezbiyenlerin evliliği yasal bir çerçevede. Olayın bir bu boyutu var." (Devamı kayıtta)

Gülay Karadurmuş
Psikolojik Danışman ve Rehber

Yayından:
Gülay Karadurmuş
"Bu konu ilk defa ciddi olarak ele alındı. Türkiye Cumhuriyeti bu konuya sahip çıktı. Birbirimizi tam olarak tanımıyorduk. Bir başlangıç oldu.

(Bir çocuğun lezbiyen bir aileye verilmesi haberi ile ilgili olarak) Çocuğun menfaati ön planda. Bir ikilem yaşanıyor, o da çocuğun menfaati hangisinde? Çocuk 2004 yılında alınmıştı. O zaman 5-6 aylık bir bebekti. Şu anda 8 yaşında. Eve ne zaman döneceği muamma. 12 yaşında, sanırım, çocukla konuştuktan sonra belki eve dönme ihtimali var. Psikolojik olarak şunu sorabiliriz. Çocuk 20 yaşına geldikten sonra (bu süreç çocukta) neler yarattı. Lezbiyen ailede büyüdüğünden dolayı neler yaşandı veya 12 yaşından sonra (kendi ailesine) döndükten sonra neler yaşandı? Yirmi yıldan sonra ancak bir analiz yapılabiliyor..."
(Devamı kayıtta)

Nazmi Türkkol  (Amsterdam)
Avukat
Yayından:
Nazmi Türkkol
"İki düşünce var Hollanda'da. Bir çocuk mecbur kalarak anne babadan alındığı zaman. yurtta mı kalacak yoksa koruyucu aileye mi gidecek? Hollanda'da şimdiye kadar teori küçük çocuklar direk koruyucu aileye gitmesiydi. Şefkata ilgiye ihtiyacı vardır. Kendisini koruyamaz. Fakat bu ne demek oluyor? Hollanda teorisinde hedef çocuğun ruhsal ve bedensel gelişmesini engelleyen veya tehdit eden konumlar  kalktıktan sonra çocuğun anne babaya geri verilmesiydi. hedef bu. Fakat 3-5 aylık çocuğu aileden alıp koruyucu aileye verdiğinde, bir sene sonra, üç sene sonra çocuğun durumu ne oluyor? Çocuk neye alıştı. Bu Hollanda'da büyük bir tartışma. Sadece Türkler için değil. (Bir çocuğun lezbiyen bir aileye verilmesi haberi ile ilgili olarak) Olay 2004'te oldu. Şu an biz 2012'deyiz. Bu kadar sene sonra bu çocuğun menfaatine mi geri dönmek? Türkçe bilmiyor bu çocuk. Annesiyle nasıl iletişim kuracak? Bunlar hukuki olarak da bir sorun. Çünkü Hakim diyor ki anneye, 'kendini çocuğu alabilecek duruma getir, vereyim' diyor. Hakim, ille de lezbiyen ailede kalsın demiyor. Çocuk devir alınırken en az rahatsızlık nasıl olur, onu bulalım diyor..."
(Devamı kayıtta)

Ayhan Tonca 
Hollanda Türk İslam Dernekleri
Federasyonu Başkanı

Yayından
"Hollanda'da bu konuyla ilgilenen arkadaşlar bireysel çalışıyorlardı. Bu çalıştay sayesinde biraraya geldiler. Asgari müşterekte çalışmanın yollarını aramak bizim için çok olumlu bir gelişme.
(Basına yansıyan bir çocuğun lezbiyen bir aileye verilmesi haberi ile ilgili olarak) Bireysel bir olay olmakla birlikte üzücü bir olay. O aile bize başvurdu. İşin bu noktaya gelmesinin sebebi bilgi eksikliği, bir hata. Hukuki süreçteki bilinçsiz bir hareket.


Buradan çıkartacağımız ders, o ile için üzücü olsa da, Hollanda aile kavramı bizim kültürümüzdeki gibi bir aile kavramı değil. İnsanlarımız, sivil toplum kuruluşlarımızı bu hukuki süreçle ilgili bilgilendirmemiz gerekiyor.
Ders çıkaracağımız ikinci bir konu basının rolü. Bir süreç içerisinde basının aileyi hedef alması aileyi tamamen kapatıyor..."
(Devamı kayıtta)

Kaydı dinle: Ertuğrul Gültekin, Gülay Karadurmuş, Nazmi Türkkol, Ayhan Tonca  

İlgili kayıtlar:




Teşekkür:
Türkiye'nin Sesi Dünya Hali program ekibi Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri konulu çalıştaydı gerçekleştirildiği Ankara Rixos otel'de  kendisine ayrılan mekanda Almanya, Hollanda'dan gelen katılımcılarla ve Türkiye'nin Sesi OR-AN Stüdyolarında Belçika'dan gelen katılımcılarla gençlik daireleri ve ilgili sorunları konuştu.   Sorunun daha iyi anlaşılabilmesine, yanlış bilinenlerin düzeltilmesine ve dinleyici ve okurlarına daha fazla bilgi ulaştırılmasına katkıda bulunması dileğiyle.
Yayın ekibimize bu kayıtları gerçekleştirmesi için en başından itibaren yardımcı olan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na ve özellikle Basın Müşavirliği çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder