7.07.2012

Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri - Belçika

Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri - Belçika
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri konulu çalıştay ve Belçika'da gençlik daireleri ve ilgili sorunların  değerlendirilmesi
Önemli uyarı:
Bu sayfada yer alan içerik Dünya Hali ekibince Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenen Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri Çalıştayı'na katılan Belçika'dan katılımcılarla Türkiye'nin Sesi Radyosu'nda yayınlanmak üzere gerçekleştirilen kayıtlardır. Burada yer alan içerik TRT Dış yayınlar Dairesi Başkanlığı'nın ön izni olmaksızın başka bir ortamda bulundurulamaz, yayınlanamaz, alıntı yapılamaz.
Kaydı dinlemek için bağlantıya tıklayınız.
(Soldan Sağa) Esma Çelik, Birsen Taşpınar,
Emine Karanfil, İpe Erdem, Kısmet Ülgen
Türkiye'nin Sesi Stüdyosunda
Belçika'da gençlik dairelerinin işleyişi...
Türk ailelerin gençlik daireleriyle yaşadığı sorunlar... 

Ailelerin çocuklarını yetiştirirken dikkat etmesi gereken noktalar...
Kültür farklılığının yol açabileceği sorunlar...
Gençlik daireleri neden öcü gibi görülüyor?
Uygulamada kötü niyet var mı?

Sorunun hukuksal çerçevesi nedir?


Birsen Taşpınar (Berchem)
Psikolog/Antropolog
Birsen Taşpınar

Yayından:
"Almanya, Hollanda, Avusturya'dan gençlik daireleriyle yakından ilgili elemanlarla tanıştık, bilgi alışverişinde bulunduk. Avrupa'da bir araya gelemezken Türkiye'de buluştuk. Bu çalıştayın Türkiye'de gerçekleşmesi bizim için çok özel bir durum. Türkiye'ye, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na teşekkür ediyorum.
Devlet tarafından profesyonellere verilen eğitime değinmek istiyorum. Çok kültürlü bir ortamda profesyonel olarak çalışmak ayrı yetenek gerektiriyor. Globalleşen dünyada göçün gerçekten de hayatımızın içine yerleştiğini görüyoruz. Nereye giderseniz gidin bunu görürsünüz. Göç çok önemli bir unsur. Profesyonellerin bu çok kültürlü ortamda çalışabilmeleri için hassasiyete, yeteneklere sahip olması lazım. Bu konuda verdiğimiz eğitimlerde ön yargıları yıkmaya çalışıyoruz. Aile yapısıyla ilgili önemli ön yargılar olabiliyor. Medyanın Türk ailesi, veya göçmen aileyle ilgili yansıttığı model ile gerçek modeller arasında bazen uçurum olabiliyor. Örneğin namus cinayetleri konusunda ön yargı olduğunu fark ediyoruz. Aile içi şiddetin Belçika'nın yerli halklarında da mevcut olduğunu fark ediyoruz. Türk aileler içindeki şiddetin namus cinayeti ile aynı olduğunu, örtüştüğünü düşünüyorlar."
(Devamı kayıtta)
 Program kaydını dinlemek için tıklayın


Emine Karanfil  (Wondelgem)
Psikolog 
Emine Karanfil

Yayından:
"Bizim çalıştaya davet edilmemizin sebebi Belçika'da çok güzel bir proje yürütmemiz.Yabancı kökenli gençlere ve çocuklara yönelik özel danışmanlık yapmamız.
Çocuk mahkemesi ve gençlik dairesi dediğimiz iki farklı kurumdan yola çıkarak, çocuk aileden uzaklaştırıldıysa dosyalar bize aksettiriliyor. Yollardan birisi koruyucu aile hizmeti.Biz buradan sonra devreye giriyoruz. Elimizden geldiği kadar çocuğu ve yerleştirildiği koruyucu aileyi takip ediyoruz. En az ayda bir defa görüşüyoruz. kendilerine psikolojik, pedagojik konularda yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Flaman bölgesinde bakanlığın altında olan çocuk mahkemesi ve gençlik dairesi ayrı şekilde çalışıyor. Suç (işleyen) veya suça eğilimli (çocukla ilgili) dosya hemen mahkemeye gidiyor. bu durumda zorunlu bir hizmet söz konusu. Bunun yanı sıra, gençlik dairesine akseden dosyalar, ev içinde problemli eğitim durumları diye tanımladığımız durumlarda olan çocukların dosyaları genelde gençlik dairelerine gidiyor."  (Devamı kayıtta)
 Program kaydını dinlemek için tıklayın


Esma Çelik
Türk Dernekler Birliği (Antwerpen)
Esma Çelik

Yayından:
"Sivil toplum kuruluşu olarak işin önleyici kısmında yer alıyoruz. Çocuk koruyucu aileye yerleştirilmeden ne tür hizmetler verilebilir bununla ilgileniyoruz. projeler kapsamında insanlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sağlık, Refah ve Aile Bakanlığı'na bağlı 8 birim var. Ailelerimizin çocuklarının koruyucu ailelere verilmesine gerek kalmadan, işler içinden çıkılmaz hale gelmeden neler yapabiliriz? Sosyal danışmanlık mekanizmaları birçok hizmet veriyor. İnsanlarımız bu kurumlara gitmede, onlara ulaşmada birçok zorluklar yaşıyor. Sivil toplum kuruluşu olarak bu zorlukları aşmada onlara yardımcı oluyoruz."
 Program kaydını dinlemek için tıklayın

Kısmet Ülgen
Avukat (Steenweg)
Kısmet Ülgen


Yayından:
"Belçika'da da her ülkede olduğu gibi, eğer imzaladılarsa, çocuk hakları sözleşmesine dayanıyor. Belçika'da da bu sözleşmeye dayanarak 1965'te çocuk esirgeme yasası çıktı. 2006'da değiştirildi. Çocuklarla ilgili alınacak önlemler çocuk mahkemesi tarafından alınıyor. Korunmaya muhtaç çocuklar varsa da mahkeme dışında gerçekleşir. Sosyal danışmanlık kurumları araya girer. Gönüllü yardımda bulunulur.  Gönüllü yardım çözüm bulamazsa o zaman mahkemeye devredilir. Bu ağın içine girilirse buradan kurtulmak biraz zor oluyor.
Gençlik dairelerinin etkisi de çok büyük. Çocuk mahkemelerinde rapor düzenliyor. Onların tespit ettiği konular, iyi veya kötü, olabilir. Hakim genellikle onların verdiği bilgiye göre karar alıyor." (Devamı kayıtta)
 Program kaydını dinlemek için tıklayın

İlgili kayıtlar:
Teşekkür:
Türkiye'nin Sesi Dünya Hali program ekibi Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Gençlik Daireleri ve Türk Aileleri konulu çalıştaydı gerçekleştirildiği Ankara Rixos otel'de  kendisine ayrılan mekanda Almanya, Hollanda'dan gelen katılımcılarla ve Türkiye'nin Sesi OR-AN Stüdyolarında Belçika'dan gelen katılımcılarla gençlik daireleri ve ilgili sorunları konuştu.   Sorunun daha iyi anlaşılabilmesine, yanlış bilinenlerin düzeltilmesine ve dinleyici ve okurlarına daha fazla bilgi ulaştırılmasına katkıda bulunması dileğiyle.
Yayın ekibimize bu kayıtları gerçekleştirmesi için en başından itibaren yardımcı olan Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'na ve özellikle Basın Müşavirliği çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder