30.07.2012

Dünya Hali - 30 Temmuz 2012

Almanya'nın sünnet sorunu

Almanya’da bir mahkemenin verdiği karar Sünneti sorun haline getirdi. Mahkemenin açtığı bu yol Avusturya ve İsviçre’de de  benzer kararlara yol açar mı?
Sünnetin bir sorun olarak ortaya getirilmesinin kime yararı var?
………….
Almanya'da Federal Meclis, Köln Eyalet Mahkemesi'nin 'adam yaralama' kapsamında suç olarak değerlendirdiği sünnete izin veren bir yasal düzenleme için onay verdi. 
Dini nedenli sünneti yasal kılmayı amaçlayan yasanın bir an önce meclise sunulması  için CDU/CSU, FDP, SPD olağanüstü genel kurulda söz konusu yasa tasarısının en geç sonbaharda meclise sunulması için talepte bulunmuştu. Federal Hükümete çağrıda bulunan parti gruplarının verdiği ortak önergede, sünnetin uzman doktor tarafından usulüne uygun ve çocuğa gereksiz acı çektirmeyecek şekilde yaptırılabilmesi esas alındı.

Tıbbi açıdan sünnet nedir? Sünnet bir yaralama mıdır? Mahkeme neden böyle bir karar vermiştir?  Mahkemenin kararını  etkileyen tıbbi dayanak var mıdır?

Operatör Dr Ömer Derbeder
Aynı zamanda sünnet de yapan Ürolog

"Sünnet sağlık için yararlıdır. Sünnetli erkeklerle evli kadınlarda rahim kanseri vak'aları daha düşük.
Şu anda geleneklerimize göre yapılan sünneti şu anda durdurduk. Ama karaın olumlu çıkacağını bekliyoruz.
Sünnet bizim için güzel bir şey. Bazı insanlar ise buna karşılar. 
Dr. Ömer Er Derbeder
Bugüne kadar tam olarak suçluluk durumu yorumlanmamıştı. Bu kararın ardından doktorlar sünnet yapmamaya başladı. Bu karadan haberim yoktu diyemez. Tıbbi olarak sünnet hala yapılabilir, ancak dini anlamda yapılamıyor.

Burada hukuki bir karar durumu var. Anayasa mahkemesindeki kararları yorumlayarak bir karar verdiler. Mecliste bu kararın iptal edileceği sözü bize verildi.

Sünnet derisinin alınmasının 3000 yıllık tarihi var. 


Sünnetle ilgili mahkeme kararının toplumsal, siyasal ve etik açıdan yankıları
Erdal Tekin

Siyasetçiler toplumdaki sorunların çözümünü bulmakla yükümlüdür. Müslüman ve Yahudi toplumu için bir yasak sözkonusudur. Buna çözüm bulmak onlara düşünür.
Almanya ardından diğer Avrupa ülkelerinde de yansımaları olacaktır. Çünkü göçmen toplumu büyük oranda Müslümanlardan oluşuyor.
Biz bir de ayrı bir konuyu tartışıyoruz Almanya'da: Kurumsal ırkçılık...
Bu maalesef Avrupa'nın, Avrupa Parlamentosu'nun da gündeminde.
Tam da ırkçılığın kurumsallaşıp kurumsallaşmadığını sorguladığımız bir zamanda mahkeme kararı yeni bir boyut daha ekledi.
Ben bu karardan endişe duymuyorum, çünkü ben Almanya'nın kurumsallaşmış hukuk devleti olmasına güveniyorum. Almanya'nın bu tartışmalara olumlu bir tepki vereceğini düşünüyorum.
dpa'nın yaptığı ankette %33 bu yasağın Almanya'nın imajına zarar vereceğini, %66 zarar vermeyeceği kanaatinde. %83 ise dinlerin zamanın gereklerine uyması yolunda düşünce belirtmiş.

Vatandaşlarımız bu geçici süre içinde kurallara uysunlar. Bu durum geçicidir.
Dini kitaplar da yeniden yorumlanabilmelidir. Toplumun buna da açık olması gereklidir. Şu andaki mahkeme kararı sağlık açısından bir sıkıntı varsa sünneti yasaklamıyor. 

Daha fazlasını dinle: Erdal Tekin_Mete Atay

Mete Atay
Almanya Türk Öğretmenler Federasyonu Onursal Başkanı

Bu karar hukuki açıdan doğru olabilir ama toplumsal açıdan sorunları vardı. Bu karar Köln Eyalet Mahkemesi'nin aldığı bir karar.
Ben bir kaos yaşanmasından endişe duyuyorum. Bunun ardından İsviçre'ye, Avusturya'ya sıçradı. BSu süreçte toplumda açtığı zararlar var.
Anket sonuçlarına göre Alman toplumu ikiye bölünmüş durumda. Toplumda bir kısım yasağın devam etmesini istiyor. Bu İslamafobiyi körükleyecek bir durum.
Almanya hukuk devleti. Merkel kendimizi komik duruma düşürmeyelim demiştir.
Kim kendisinin de bir parçası olan bir çocuğu yaralamak isteyebilir ve bunun için para harcayabilir.
Sünnet düğünlerine artık Alman çocuklar da geliyor. Bu hale gelmişken çıkan bu arıza en kısa sürede gidecektir. Benim endişem bu durumdan yararlanmak isteyenlerce kullanılabilecek olmasıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder