28.09.2012

Dünya Hali - 28 Eylül 2012

Türkçe öğretmenleri ve Türkçe öğretmeni yetiştiren eğitim kurumları 

Prof. Dr. Leyla UZUN
Duisburg Essen Universitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Konuk Öğretim Üyesi

Yayından:
"Öğretmen olmanın koşulları var. Dört yıllık eğitim alıyorlar. Bu eğitimin yanı sıra staj yapıyorlar. Mezuniyet sonrasında da iki yıllık bir staj dönemi daha geçiriyorlar. Dört yıllık bir okulu bitirdikten sonra doğrudan bir okula atanmanız çok mümkün değil.
Herkes öğretmen olamaz. Öğretmen olmak sadece bir şeyleri öğrenmekle bitmiyor. Öğretmenlik aynı zamanda bir felsefe. 80 kişi geldiyse sekseni de öğretmen olacak diye bir şey yok.Çoğu başka işler de yapabiliyor. Fakat çok nitelikli öğretmenler de yetişiyor. Çok zor koşullarda çalışıyorlar. çünkü aileler, ağırlıklı olarak, çocuklarının sadece Almanca öğrenmesinin yeterli olduğunu düşünüyor.Türkçeyi tercih etmek konusunda ısrarcı ya da özendirici olmaktan maalesef kaçınıyorlar.Onlarla da ilgileniyorlar, aileleri ikna etmeye çalışıyorlar."

Daha fazlasını dinle: Leyla Uzun: Süre: 15'44''

Boşanma sürecinin etkileri 
Seda Haran 
Uzman Psikolog
"Bu uzun bir süreç. Her bireyi farklı etkiliyor. Her aile de farklı şeyler yaşıyor. Bu süreci etkileyen en önemli etmenler: kim neler yaşıyor, yaş, durum, sosyo-ekonomik düzey, statü, eğitim düzeyleri, sosyal düzeyleri...
Kadın ve erkek boşanmaya karar verdi. Bireyler bu değişimi nasıl algılıyor? Bu çok önemli. Evde huzur yoksa, şiddet varsa bazen çocuklar anneyi boşanmaya zorluyor."

Daha fazlasını dinle: Seda Haran: Süre: 15'

Nişanlanmadan doğan davalar
Av. Eyüp Sabri Canbolat


Yayından:
"Türkiye'de her nişanlanan evlenecekmiş gibi bir yanılgı var. Boşanmalar kadar nişan atmalar da oluyor.
Nişanlandığınız anda verdiğiniz karar hayatınızın en önemli kararı.
Nişan çok ciddi bir hukuki müessese. Bunun sonuçları çok ağır. Kişilik hakkına zarar söz konusu.
Ne kadar boşanan varsa o kadar da nişan atan var.
Başlık parasının hukukta yeri yoktur. Zenginleşme sebebidir. Boşanmaların büyük kısmının kaynakları nişandaki başlık veya adı başlık olmasa da yapılan borçlandırmalardan kaynaklanır. Başlık kalktı diyorlar. Nasıl kalktı? 'Efendim siz nasıl uygun görürseniz öyle evlendirelim. Yapılanlar sizin şerefinizdir', diyorlar. Adamı öyle bir borçlandırıyorlar ki, adam neredeyse şerefsiz hale gelecek. Bu olmaz.
Hukuksal mesnedi yoktur. Sebepsiz zenginleşmedir. 'Benden haksız yere aldığın parayı iade et' diye dava açılabilir."

Daha fazlasını dinle: Eyüp Sabri Canbolat: Süre:14'


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder