19.09.2012

Dünya Hali - 19 Eylül 2012

Hollanda’da geçtiğimiz hafta gerçekleşen erken seçim sonuçları
Seçim ülkeye ne getirecek
Seçimlerde göç kökenli seçmenlerin etkisi
Türk adayların performansı

Yusuf Özkan
TRT Amsterdam Muhabiri
"Wilders ve Sosyalist Parti'nin özelliği politikalarını Avrupa Birliği karşıtlığı üzerine kurmuş olmalarıydı.Ekonomik krizle ilgili olarak halkın kulağına hoş gelen söylemleri vardı. Ancak son haftada İşçi Partisi lideri Samson'un çıkışı Sosyalist Parti'nin şansını azalttı.Hollanda halkı hem Avrupa Birliği'ne evet dfedi hem de sandıktan istikrar çıkmasını, bir anlamda, emretti.Sağ ve sol merkezin iki büyük partisini koalisyona mahkum etti.
Sosyalist partinin krizin faturasını sermaye çevrelerine çıkarma söylemi oy kaybetmelerine neden oldu.
14 Türk kökenli aday vardı.
4'ünün parlamentoya girmesi kesinleşti.
Saadet Karabulut Sosyalist Partiden, Keklik Yücel ve Tunahan Kuzu İşçi Partisi'nden milletvekili oldu. Selçuk Öztürk İşçi Partisinden önce 4. Türk kökenli milletvekili olarak açıklandı ancak daha sonraki oy paylaşımında kaybetti. Şimdilik seçilemedi ancak bu hafta tercih oyları açıklanacak ve Türk seçmenin oyları belirleyici olacak. Hükümet kurulduğu anda en az 7-8 bakanlık İşçi Partisi'nde olacak. Bu durumda da Selçuk Öztürk, Yasemin Çekerek gibi birkaç Türk adayın da parlamentoya girme olasılığı oldukça yüksek."

 Dr. Can Ünver
Türksan Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı
"Çağrımız Trk kökenli seçmenlereydi. Sandığa daha çok sayıda gitmelerini istedik. Hollanda'daki Türkler diğer ülkelerde olduğu gibi siyasette etkin olmaya başladılar. Bu etkinkliğin artması için siyasete mutlaka daha fazla katılmak lazım.Seçmen olarak da katılmak lazım. 7-8 milletvekili olursa 150 kişilik parlamentoda iyi bir sayı diye düşünüyorum. Demek ki Hollanda'da Türk azınlık siyaseten daha etkili olmaya başlayacak.


Belçika’da yerel seçimler ve Belçika Türk toplumu açısından anlamı
Partilerin göçmen kökenli seçmene yaklaşımı
Türk adayların parti tercihleri

Serpil AYGÜN
Belçika’da Türkçe yayınlanmakta olan Binfikir Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni


"Türk toplumu açısından özellikle belediye seçimleri çok önemli. Brüksel, Gents, Anvers hemen hemen bütün şehirlerde Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgeler var. Kendilerine gelecek hizmetleri etkilemek için doğru adayları seçmeleri önemli."

Serpil Aygün, Can Ünver ve Yusuf Özkan'ı dinle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder