26.09.2012

Dünya Hali - 26 Eylül 2012

Belçika'da yerel seçim-1

Belçika’da yerel seçimin Türk toplumu açısından seçimin önemi
Seçimlerde göç kökenli seçmenlerin etkisi
Türk adayların amacı
Göçmen adaylar kimlerin oyunu istiyor?
Partilerin göçmen kökenli seçmene yaklaşımı

Emir KIR
Brüksel Devlet Bakanı
Saint Josse Belediye Başkanlığı listesinde 3. Sıra adayı

Yayından:
"Her oyun önemi var. Ayrıca belediye seçimlerinin de ayrı bir önemi var. Vatandaşların ilk çaldığı kapı belediyeler oluyor.

Bu seçimlerde sağ partiler de yabancı oylarına oynamaya başladı. Kimse buna kanmasın. Yabancılar açısından bugüne kadar sol partiler çalıştı. Genel eğilim yabancıların sol partilere oy vermesi şeklinde.
Sosyalist Parti'den bakan olmam tesadüf değil. 'Sadece şeçilmeyeceksiniz, aynı zamanda değer verileceksiniz' denildi.

Bu dönemde Belediye Başkanı olan arkadaşımızla bir anlaşma yaptık. Belediye Başkanı olarak görev yapmak istiyorum.

Bugün çok daha fazla göçmen kökenli adaylar görüyoruz, çünkü onlar da vergi ödüyor. Bu anlamda onların da söz sahibi olmaları gerekiyor. Herkesi temsil edecek duruş sergilemek gerekiyor. Dengeye çok dikkat etmek gerekiyor.

Bütün Avrupa'da olduğu gibi Belçika'da da kriz var ve politika sağlaşıyor, özellikle flaman partisinde. Özellikle o partilerde bulunan arkadaşlarımızın çok hassas davranması gerekiyor. Ayrımcılığa karşı durmak gerek. Ayrımcılığa karşı partilerin de ötesinde birleşmemiz gerekiyor."


Daha fazlasını dinle: Emir KIR, Rıfat CAN, Can ÜNVER Süre: 28'

Rıfat CAN
Belçika Türk Dernekleri Birliği Başkanı

Yayından:
"Daha çok oyun nasıl kullanılacağı konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Yerel seçimler çok önemli. Hizmet almak istiyorsanız siyasete dahil olmalısınız.
Türklerin birçok bölgede nüfusun %15 gibi bir oranı temsil etmeleri nedeniyle Türk seçmene ilgi artıyor. Partiler de önemli ancak, hizmet edebilecek adaylara yönlendirmeye çalışıyoruz. 

Kurulu bir düzen var. Yerliler idare eden, yabancı kökenliler ise idare edilen durumunda. Ancak bu durum değişiyor. Bundan rahatsız olunmaması gerek. 

Yabancı kökenli siyasetçiler arasında çekişmede ölçüyü kaçırmamalı. 
Daha önce 78 kişi seçilmişti. Bu sayının ikiye katlanmasını bekliyoruz. 
Birçok bölgede koalisyonlara daha da artacak."


Daha fazlasını dinle: Emir KIR, Rıfat CAN, Can ÜNVER Süre: 28'


Ali Çağlar
Genk Belediye Başkan Yardımcısı
Belediye Meclisi 2. Kolon 1. Sıra adayı

Yayından:,
"Vatandaşlığa geçiş kolay ve çifte vatandaşlık mümkün. Bu da bizim toplumumuz için büyük avantaj sağlıyor. Türk insanında var olan güzel bir özellik var girişimcilik. Bunu öne çıkarmaya çalışıyoruz. Genç kuşak Belçikalı ve Türk yatırımcılar arasında köprü olacak.


Türk toplumunun yaşadığı toplum için de faydalı olduğunu anlatmamız gerekiyor. Bizi iyi tanıyan bir toplumun Türk'ten korkacağını sanmıyorum. 

Oylar gelişigüzel kullanımamalı, bölük pörçük oy vermemeli. Desteklediğimiz adayın partisine oy vermek yeterli değil. Desteklenen adayın isminin de işaretlenmesi gerek.

14 Ekim'deki seçimler bir toplumsal mücadeledir. Türk toplumu olarak başarmak zorundayız. Toplumu en iyi, en güçlü temsil edebilecek adaylara oy verilmeli."



Daha fazlasını dinle: Ali ÇAĞLAR, Rıfat CAN, Can ÜNVER Süre: 17'


Dr. Can Ünver
Türksam Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı

"Mahalli seçimleri çok daha fazla önemsiyorum. Yaşadıkları yeryerde daha ağırlıklı olmaları için siyasete de ağırlıklarını koymaları gerekiyor. Türk kökenli politkacıların üzerine büyük bir yük düşüyor. Toplumun göçmenleri kabulü açısından da..."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder