7.09.2012

Dünya Hali - 07 Eylül 2012

Türk kökenli yeni neslin geleceği - Aile 


Dr. Atilla Doğan 
Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi

"Bu nesil gelecekte alman ailesi mi, yoksa türk ailesi mi olarak tanımlanacak, ya da her iki kültürün etkisi ile melez bir yapı mı olacak?
 Gelecek yakın, orta ve uzak gelecek olarak sınıflandığında bugün ve yakın gelecek üzerine tespitler yapabilirken,  orta ve uzak gelecek üzerine değerlendirme de bulunabiliyoruz.
 Bu serinin tüm bölümlerinde yapılacak tespit ve öngörülerde çıkış noktamız, Türkiye'den coğrafi olarak uzakta, farklı dil ve kültür ortamlarında yaşayan Türk kökenli insanlarımızın dil, kültür ve algılama boyutu ile Türkiye ile gelecekteki ilişkilerini kestirmeye çalışmaktır.
 Amaç Dünya Hali'nde ele alınan bu konunun sosyal bilimcilerimize merak konusu ve ödev olmasıdır."

Yayından:
"İleride Türk kökenli aileler nasıl adlandırılacak. Alman ailesi mi denecek yoksa Türk kökenli diye mi adlandırılacak çok merak ediyorum.
Avrupa'da
Türkiye'den daha öte bir muhafazakar değerler çerçevesinde bütünleşen bir Türk toplumu oluşuyor.
İçe kapandıkça okul başarı durumu düşecektir.
Dışa açıldıkça okul başarısı artacaktır ancak yeni sorunlarla karşılaşacaktır.
Türk kökenli gençliğin geleceği ile ilgili soru işardetleri var.  Sosyologlar için Avrupa'daki Türk toplumunun araştırılması mutlaka gerekli."

Daha fazlasını dinle: Atilla Dogan


Yurtdışındaki vatandaşların boşanma sürecinde yaşadıkları sorunlar
Parçalanmış aileler


Seda Haran 
Uzman Psikolog

Yayından:
"Erkek otoritesinin zayıfladığını hissettiğinde şiddete başvuruyor. Kadın da bir süre sonra çocuğuna şiddet uygulamaya başlıyor.
Evlilik yürütülemez hale geldiğinde artık ekonomik özgürlüğe de bağlı olarak boşanmalar söz konusu oluyor. Ancak yurtdışında durum daha farklı olabiliyor. Avukatların boşanmaya her koşulda yönlendirmemesi gerek. Psikolojik ve maddi destek hazır olmadan kadınların mümükünse boşanmaya yönlendirilmemesi gerek."

Daha fazlasını dinle: Seda Haran



Eyüp Sabri Canbolat, İpek Erdem
Yurtdışındaki boşanmaların Türkiye’de tanınması 


Av. Eyüp Sabri Canbolat

Yayından:
"Yurtdışında gerçekleşen boşanmaların yurt içinde de tanınması için.
Kaç yıl önce boşanmış olursa olsun, yapılacak olan işlem şudur. Mahkeme kararının aslı, apostil şerhi, avukat tutma zorunlu değil, ancak daha iyi takip etmek istiyorsa, bulunduğu yerdeki konsolosluktan bir vekalet gönderecek. 
Boşanma çok özel bir iştir. Boşanmanın vekaletnamede yazılması, fotoğraflı olması lazım. Bunlardan sonra tanıma davası gelir. Nedir tanıma davası? Ben orada boşandım, örneğin Suudi Arabistan'da, Almanya'da veya Rusya'da boşandım. Türkiye olarak da sen bunu tanı ki bekar olabileyim demek.
Bunun tanınması çok üzün sürmez. Yaklaşık bir-iki ay içinde dava açılır, iki-üç ay içinde duruşması gelir ve tek duruşmada biter.

Daha fazlasını dinle: Eyüp Sabri Canbolat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder