3.09.2012

Dünya Hali - 03 Eylül 2012

İlhan İlkılıç
Dr. İlhan İlkılıç, Etik Konseyi’ne seçilen ilk Türk kökenli üye oldu




Dr. İlhan İlkılıç
Yayından:
"Burada alınan kararlar ülkede yaşayan bütün insanları etkiliyor. Burada Alman olmayan yabancı statüsünde yaşayan insanlar oy kullanamıyor ve demokratik katılım hakkını kullanamıyor. Bu anlamda, sadece bu insanlar hakkında değil, bu insanlarla birlikte konuşarak problemleri çözme yoluna gitme bir gelenek haline geldi. Almanya bu konuda biraz daha yavaş davrandı.
Böylesine önemli olan bir konseyde  Türk kökenli müslüman birinin olması ve bazı konuları onların perspektifinden dile getirmesi ve dile getirirken de bilimsel literatürde bu konuların nasıl işlendiğini bilmesi sanırım hem bu insanlar açısından, hem de tüm Alman toplumu açısından
çok faydalı ve önemli bir fırsattır.
Köln Mahkemesi sünneti bir yaralama olarak nitelendirdi ki bu bir uzman olarak beni şaşırtmadı. Türk gazetelerinde olaya hukukçu perspektifiyle yaklaşılmadığından dolayı çok ciddi ve negatif tepkiler gösterilmekte. fakat hukukçu gözüyle baktığınızda, doktora gittiğinizde bir kan aldırıyorsanız, hukukçuların gözünde adam yaralamaya giriyor. Bunun ceza kapsamından çıkarılması için hukukçular iki şart öne sürüyor. Bunlardan birisi, tıbbi mecburiyet halinin olması, ikincisi de tıbbi müdahaleye maruz kalan kişinin bu konuda bilgilendirildikten sonra bu müdahaleyi kabul etmesi. Her ne kadar biz bunu Müslüman perspektifinden kabul etmiyorsak da, hukuk dili ve düşünce mantığı içinde kendisi içinde anlamlı. Diğer taraftan, biliyorsunuz hukukta sadece bu prensip yok. Din hürriyeti de söz konusu. Bu iki temel anayasa normu... sadece hukuki anlamda değil, aynı zamanda cezalandırmanın müslümanlar açısından anlamının da düşünülmesi gerektiğini konsey toplantısında dile getirdim. Bu konunun polemiklere yer vermeden tartışılmasını savundum. Herhangi bir rapor veya tavsiye kararı yayınlamamıza rağmen, bir basın bildirisi yayınlandı. Bu basın bildirisinde tavsiye edilen neticeler, burada yaşayan müslümanların rahatlıkla kabul edebileceği tavsiyeler..."

Dr. İlhan İlkılıç'ın konuşmasının tamamı için aşağıdaki ses kayıt linkine tıklayın.
 Daha fazlasını dinlemek için: Dr. İlhan İlkılıç_Mete Atay


Mete Atay
Türk Öğretmenler Federasyonu Onursal Başkanı
...
Yayından:
"Sivil toplum örgütleri olarak hep bunu söylüyoruz: Göçmenlerle ilgili konularda ya da belli konularda karar vermeden önce onların kararlarının oluşturulacağı durumlarda mutlaka göçmen kökenli insanların bulunmasını tavsiye ediyorduk. Ki bu çok doğruydu. Çünkü göçmenler adına başkalarının karar vermesi her zaman objektif olmuyor. Göçmenleri sadece kitaptan veya başkalarının söylemesi, anlatmasıyla değerlendirmek başka, göçmenin bu karar organlarının içinde bulunması başka.
Artık Almanya farklı bir göç ülkesi haline geldi. Gerek Alman Cumhurbaşkanı gerekse bazı eyalet başbakanları da şunu dillendiriyor ki, İslam Almanya'ya aittir, Alman toplumunun bir parçasıdır, gerçeğidir diyor."


 Daha fazlasını dinlemek için: Dr. İlhan İlkılıç_Mete Atay


Hamburg Türk Kadınları kültür Derneği’nin 14-29 yaş arası gençlere ve velilerine yönelik olarak Hamburg Sanatkarlar Odası - Handwerkskammer Hamburg ile birlikte düzenleyeceği "Gençler ve Meslek Öğrenimi" toplantısı


Engin Birsen Çelik
Hamburg Türk Kadınları Kültür Derneği başkanı

Engin Birsen Çelik
...
Yayından:
9 Eylül  Pazar günü saat 13.00'te Dernek binamızda Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile birlikte "Gençler ve Meslek Seçimi" adı altında bilgilendrme toplantısı düzenliyoruz. Gençlere ve velilelerine mesleki öğrenim ve staj yerleri nasıl bulunur, hangi branş ve mesleklerde stajyerler ve öğrenciler aranıyor? gibi sorulara yanıtlar verilecek.
Son zamanlarda benim de öğrendiğim, hala geçerliliğini yitirmemiş, kalifiye  elemana ihtiyaç olan birçok  alan var. Hatta bazı alanlarda eleman yetiştirilmediği takdirde önümüzdeki 5 yıl içinde Almanya'da birçok işletmenin zor durumda kalacağı söyleniyor. Bu toplantının amacı da bu konuda gençleri ve velileri aydınlatmak ve el becerisi olan, bu meslekleri severek yapacak olan gençleri kazanmak."

Daha fazlasını dinlemek için: Engin Birsen Çelik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder