1.06.2012

Dünya Hali - 01 Haziran 2012


Anadolu Üniversitesi'nden Yaz Dönemi Eğitim Atağı

Batı Avrupa'da yerleşik Türklere tezsiz yüksek lisans ve sertifika programları başvuruları başladı.

Dr. Ahmet Atilla Doğan 
Anadolu Üniversitesi Batı Avrupa Programları Koordinatörü

"e-Sertifika Programlarına kayıt olabilmek için en az lise mezunu olmak gerekiyor. Öğrenci Seçme Yerleştirme Sınavı’ndan yeterli puan alamayıp herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilememiş adaylar e-Sertifika Programlarına başvurarak dilediği alanda öğrenim görme imkânı yakalayabiliyor. Herhangi bir meslekle uğraşırken farklı bir alanda öğrenime ihtiyaç duyan bireyler de e-Sertifika Programlarına kayıt yaptırarak ilgi duydukları alanda öğrenim görme imkânı yakalamış oluyor.

Ayrıca KOBİ’lerde yapmakta olduğu işe ait bilgilerini güncellemek isteyen bireyler e-Sertifika Programlarından yararlanabiliyor. Bunların yanı sıra herhangi bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olup farklı alanda kendini yetiştirmek isteyen bireylerin de ihtiyaçlarına cevap veren e-Sertifika Programları öğrencilere kendi alanlarının yanı sıra farklı bakış açıları kazandırmayı amaçlıyor.

Bu dönem 42 farklı e-Sertifika Programı ile Batı Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımıza yönelik olarak 7 Batı Avrupa e-Sertifika Programı sunuluyor. "



Daha fazlası için A. Atilla Doğan'ı dinle:

....................................................................

Yabancı toplumlarda kimlik ve aidiyet
Her iki kültürün sentezlenmesiyle daha donanımlı bir Türk kimliği oluşturmak mümkün.


Seda Haran
Uzman Psikolog

Yayından:
"Memleketi hatırlatan her şey ilk gidenlerin hayatında daha önemli hale geldi. Ana vatan yüceltildi. Sanki oradaki sorunlar Ana vatanda yokmuş gibi düşünüldü. Bu yüzden bulundukları yere kendilerini ait hissetmeleri çok zaman aldı.
Şimdi ise durum farklı. Yeni kuşaklar oluştu. Türkler farklı sektörlerde son derece başarılı oldu.
Önceden kendileri bile böyle bir başarı beklemiyorlardı.
Şimdi artık oraya ait olmak, o kimliği oluşturmak zamanı. En çok dikkat edilmesi gereken şey güven duygusu. Bu karşılıklı olması gereken bir şey. Oradaki toplumun kanunları, yaklaşımı da buna yardımcı olmalı.
Yerli toplumda kabul mekanizmasının da öğrenilmesi gerek. Bu tek yanlı bir süreç değil. Yerli toplumun da aynı çabayı göstermesi gerek.
Türklerin kendi mahallelerine ayrılmaları değil yerli toplumun içine yayılmaları gerek.
Kültürlerin bir arada yaşaması zenginliktir. Bu zenginliğin oluşmasını engelleyen uygulamalar var: ırkçılık, ayrımcılık...


Daha fazlası için Seda Haran'ı dinle:
....................................................................

Obsesif kompülsif bozukluk - 3
Tedavi teknikleri


Seda Didem ERKEN

Psikolog
Yankı Psikolojik Danışmanlık Merkezi

Yayından:

"Tedavide Erteleme tekniği kullanılıyor. Takıntı yaptığı şeyi beş on daki , birkaç saat ertelemeyi öğreniyor. Bir süre sonra erteleme süresi o kadar artıyor ki yapacağı şeyin önemi kalmıyor.


İkinci teknik "azaltma".
Kapıyı 50 defa kontrol ediyorsa önce 40'a sonra 30' indiriyoruz.
Burada yaşadığı kaygı orta şiddette olacak. Bir süre sonra kaygının şiddeti azalacak. Örneğin 10 üzerinden 5-6'ya sonra da 1-2'ye düşürmeye çalışıyoruz.
Azaltma'da sayı ile ilgili durumu sistematik olarak ve kaygı şiddeti skalasını unutmadan yapıyoruz.


"Maruz bırakma"
Burada da bir kaygı skalası var.
Lavaboya dokunmama gibi bir takıntı olsun. Hiç elini dokundurmayan kişiye önce bir parmağını, sonra iki parmağını dokundurup bir süre yıkamamasını istiyoruz. Sıkıntısı ço yüksekse biraz yavaşlıyoruz.
Sonra avuç içiyle dokunmasını istiyoruz."

Düşünsel takıntılarda yapılması gerekenler biraz daha farklı. Bu takıntılar daha zor, daha yapışkan.
Bununla ilgili teknikler de farklı.
....................................
UYARI: Burada yazılanlar tedavi süreciyle ilgili tekniklerin sadece küçük bir bölümünü anlatmaktadır. Daha fazlasını dinlemek için lütfen bağlantıya tıklayın:

Seda Didem ERKEN'i dinle


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder