8.06.2012

Dünya Hali - 08 Haziran 2012

Yurtdışı Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması-3
Yurtdışındaki Türkler açısından sunduğu fırsatlar
STK temsilcileri Türkiye’den neler bekliyor

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından düzenlenen buluşmanın yapıldığı merkezden canlı yayın

Dr. Ata ERİM
Dünya Türkleri Konseyi Başkanı

Ata Erim
"Amerika'daki Türkler bilhassa Ermeni diasporası nedeniyle büyük sıkıntılar çektik. Görüyoruzki artık bir Türk diasporası teşekkül etmiş durumda. 
Güzel bir tarafı da değişik siyasi düşünceleri olan insanları da bir araya getirdi ki, diasporada güzel olan şey, ortak paydamız olan bir şeyde değişik siyasi fikirlerimiz olsa da müşterek bir yolu bulduk. Bugün belki iyi bir başlangıç yaptık."  Daha fazlasını dinle:  Ata Erim
......................................
Nihat Sorgeç
BWK Eğitim Kurucusu

"Farkettiğim taraf şu: yıllar öncesine kadar siyasi adamlarımızın bizlere karşı olan görüşlerinin başka olduğunu fak ediyorduk. Daha önce bize şöyle bir mesaj veriyorlardı: Bizler sizi yönetmek için, yönlendirmek için burada bulunmaktayız. Fakat bu son iki gün içinde şöyle bir hisse kapıldım: Bizler sizlere hizmet vermek için bulunmaktayız. Aynı göz hizasında sizlerle karşılıklı fikir alışverişi yapmak için sizlerle buluşmaktayız."  Daha fazlasını dinleNihat Sorgeç






Dr. Cebel Küçükkaraca
Schleswig-Holstein Türk Toplumu Başkanı

Cebel Küçükkaraca
"Böyle bir toplantının yapılmasını çok olumlu buluyoruz. Söylenenler çok olumlu. İsteriz ki bunlar ayrım yapılmadan yerine getirilir. Katılanların beklentileri çok büyük. İnsanların hala Türkiye Cumhuriyeti'nin yurtdışındaki, Almanya'daki,Fransa'daki problemleri çözeceğine inanması çok üzücü. Oradaki problemler orada yaşayan, oranın vatandaşı olan insanlarla çözülecektir. tabii ki Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yapacağı bir görev var. Türkiye ile ilgili görevler. Türkiye, ikili anlaşmalardan kaynaklanan hakların, kendi vatandaşlarının Türkiye'deki sorunları, askerlik, seçme hakkı, oy kullanmaya kadar buları çözmesi gerekiyor." Daha fazlası için:  Cebel Küçükkaraca'yı Dinle


Kemal Yurtnaç
Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı

Kemal Yurtnaç
"Sivil toplum Örgütleri demokrasinin vazgeçilmez unsurları. Bu yüzden çok önemsiyoruz. İdare tek taraflı olmamalı. Aynı zamanda hesap verebilmeli, vatandaşların karşısına çıkabilmeli.  Bu yüzden devletlerin buna izin vermesi gerekiyor. Biz de yurtdışındaki vatandaşlarımızın kurmuş oldukları bu derneklere  bu ortamı sağlamaya çalıştık. 155 ülkede 6 milyona yakın vatandaşımız var. Bir sürü sorunları var. 8 başlıkta toparladık. 7 bakanımız geldi bürokratlarıyla birlikte bu sorunları dinlediler. Demokrasi her zaman güzel bir araç. Sivil toplum örgütleri kendi haklarını savunurken ortak menfaatler için beraber hareket etmeliler. Bu toplantının belki en önemli amacı, toplumun sağcısı solcusu, alevisi sunnisi ortak değerler çerçevesinde tanışmak kaynaşmak. Yurtdışında 5 bine yakın sivil toplum kuruluşu var.  Önemli olan sorunlarının çözümü için güçlerini birleştirebiliyorlar mı, ortak hareket edebiliyorlar mı?" 
Daha fazlası için:
 Kemal Yurtnaç'ı Dinle

Doç. Dr. Zehra Gülmüş
Anadolu Üniversitesi 
Yurtdışında Yaşayan Türk Vatandaşlarının 
Sorunlarını Araştırma Merkezi (YUTAM) Müdürü

İpek Erdem, Mustafa Ulusoy, Zehra Gülmüş
"Son derece verimli geçen bir toplantı. Özellikle çalışmamız gereken konular hakkında bilgi sahibi olduk. Bunların başında eğitim sorunu geliyor. Biz Anadolu Üniversitesi olarak doğru bir yönde çalıştığımızı da gördük. 
En önemli sorun eğitim ve dil. Dilde eksiklik olduğunda eğitimde istediğimiz noktaya gelemiyoruz, eşit katılım sağlayamıyoruz. " 
Daha fazlası için:
 Zehra Gülmüş'ü Dinle


Mustafa Ulusoy
Avrupa Akademik Çalışmalar Merkezi Başkanı

Nilgün Yıldırım
İngiltere Kadın Platformu Kurucusu ve Yöneticisi

Nilgün Yıldırım
"Bir kere çok iyi bir ağ oluştu. Belki geç kalınmış bir projeydi ama en azından başladı. Biz halkın içinden geliyoruz, halkın sesini getiriyoruz. Sayın Fatma Şahin'le iki oturum yaptık. İngiltere Türk toplumu'na müjdeli haberlerle döneceğiz."
Daha Fazlası için:  Nilgün Yıldırım'ı Dinle






Ayrıca:
Yurtdışındaki Sivil Toplum Kuruluşları buluşması
Dünya Hali - 06 Haz. 2012 .Yurtdışında Sivil toplum Kuruluşları: hedefleri, işlevleri, sorunları ve çözüm yolları
Göçün 50. Yılında Almanya'da Sivil toplum Kuruluşları
Almanya'da Türk toplumunun örgütlenme çabaları
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı
..........................................................................................................................................................
Meraklısına:

Programımıza aynı zamanda danışmanlık yapan Mete Atay'dan Ankara'da Sivil Toplum Kuruluşları buluşmasının gerçekleşeceğini haber aldığımızda Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nı aradık. Basın Müşaviri Mehtap Altınok'a buluşma sırasında canlı yayın yapmak istediğimizi bildirdik. Buluşmaya gelen katılımcıların listesini rica ettik. 


Yayın buluşmanın gerçekleştiği Ankara'nın yeni otellerinden JW Marriot'dan yapıldı. Salı günü Türkiye'nin Sesi Radyosu Teknik Müdürlüğü'nden Berk  Özdem ve Fatih Kesikbıyık otele giderek buluşmanın gerçekleşeceği salonu ve yayının yapılabileceği mekanı araştırdı. Otel ön büro yöneticisi Gözde Eşit'in de büyük yardımlarıyla yayın için özel bir bölüm düzenlendi.
Yayının ISDN hat üzerinden yapılabilme olanakları araştırıldı ancak ayrı bir ISDN hattı bulunamadığı için 3G üzerinden yapılması kararlaştırıldı.
Sonuçta Ankara'nın merkezinde bir otelden yayın yapılacaktı ve denemeler sonrasında 3G yayında sorun olmadığı görüldü.


7 Haziran Perşembe günü programın Yapımcısı Nurettin Turan ve Sunucu İpek Erdem buluşmanın ilk gününü izlemek üzere sabah 9.3'dan itibaren toplantı salonundaydık. Teknik sorumlumuz Fatih de tekrar otele geldi ve 3G yayınını tekrar prova ettik. Yayının yapılacağı odayı da inceledik. Ayrılan bölümde yerlerin mermer olması nedeniyle sesin yankılandığı anlaşıldı ve Otel yönetiminden yeni bir düzen rica ettik. Gözde Hanım ve Ömür Bey'in de yardımlarıyla otelin iş merkezini yayın için bize tahsis ettiler. Oradan da yaptığımız denemelerde 3G yayınında sorun olmadığını gördük. 


Nurettin Turan, Mete Atay, Nihat Sorgeç
Programa önceden daha çok telefonla konuk ettiğimiz birçok ismi salonda görmek bizleri sevindirdi. Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Önger, Almanya Türk Öğretmenler Federasyonu Onursal Başkanı Mete Atay, İngiltere Kadın platformu Başkanı Nilgün Yıldırım,  Avrupa Akademik Çalışmalar Merkezi Başkanı  Mustafa Ulusoy gibi isimleri salonda gördük. Dünya Türkleri Konseyi Başkanı Ata Erim ve BWK Eğitim Kurucusu Nihat Sorgeç'i görmekten ayrı bir mutluluk duyduk. Nihat Bey'le bu kez Türkiye saatiyle 14.00'te buluşma sözü aldık. 


Özellikle Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın yurtdışında yaşayan bütün vatandaşları kucaklayan ve görüş, parti, mezhep farkına dayalı yaklaşımın "çöpe atıldığı"nı vurgulayan, yurtdışındaki her bir Türk vatandaşının taleplerinin Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından aynı duyarlılıkla dikkate alınacağını söylediği konuşmasından çok etkilendik.  


Buluşmanın ikinci günü yayın ekibi olarak Nurettin Turan, İpek Erdem, Yapım yardımcımız Arzu Yaman TRT'de bir eğitime katıldığı için bize yardım etmek üzere gelen Şule Çankaya ve Fatih Kesikbıyık yine 9.30'dan itibaren buluşmanın gerçekleştiği JW Marriot oteldeydik. Fatih odanın farklı yerlerinden 3G yayını tekrar prova ettikten sonra pencereye yakın bir yerde daha iyi sonuç verdiğini görerek teknik altyapıyı ona göre düzenledi. Bu arada bir başka teknik görevlimiz Kemal Öktem de izinli olduğu halde yayına yardımcı olmak üzere yayın odasındaydı. Türkiye'nin Sesi Radyosu Yayın şefi Özlem Şahin Öztaş ve Türkçe Yayın Stüdyosu'nda görevli Ayhan Taşkın ile irtibat halindeydik. Yayının stüdyo dışından 3G üzerinden gerçekleşecek olması her zaman bir risk oluşturuyordu. Arkadaşlarımızdan saat başında okunacak haberlerin süresi, 3G'nin bir azizlik yapması durumunda yapacaklarımız konusunda görüş alışverişinde bulunduk.
Yeni Gün programının yapımcısı
Didem Güneri de buluşmayı izleyenlerdendi


Programımıza katılmayı kabul eden konuklarımızı sabah tekrar bularak yayınımızı hatırlattık ve yayının yapılacağı alanı tarif ettik. Basın Müşaviri Mehtap Altınok ve yardımcısı Aslı Akın yayınımızın pürüzsüz gerçekleşmesi ve Başkan Kemal Yurtnaç'ın yoğun trafiğinde yayına katılabilmesi için büyük çaba gösterdiler. 


Ankara'da Türkiye'nin Sesi stüdyolarından 14.00 haberleri okunduktan hemen sonra yayınımız tam planlandığı gibi 14.05'te JW Marriot otelden başladı. İlk konuğumuz Ata Erim ve Ardından Nihat Sorgeç ve Cebel Küçükkaraca ve daha sonra yoğun trafiği arasında bize zaman ayırmayı ihmal etmeyen Kemal Yurtnaç ile pürüzsüz devem etti. Ne zaman ki Mustafa Ulusoy söze başladı 3G sorun yaratmaya başladı. Teknik olarak sesi önce sayısal olarak paketleyerek şifreleyen ve karşı merkeze yani alıcıya gönderen 3G bağlantı cihazımızda bağlantının koptuğunu gördük. Her saniye yeniden bağlanabilmek tekrar tekrar bağlanmayı denediysek de yaklaşık 10 dakika sesimizi TSR stüdyolarına iletemedik. Bu yüzden dinleycilerimiz radyoda yayınımız içinde planlamadığımız enstrümental müzik dinlediler.
Daha sonra bağlantınız yeniden sağlandı ve yayınımızı tamamladık. Gönül isterdi ki 3G bizlere bu azizliği yapmasın. Sesini iletemediğimiz Mustafa Ulusoy'a sözümüz var. İlk fırsatta kendisine programımızda yer vereceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder