13.05.2012

Cep Rehberi 1 - Pasaport



Pasaport
e-pasaport





Unutmayın, eski tip pasaportunuz 24 Kasım 2015 tarihine kadar geçerlidir.

Eski pasaportumun süresi bitmedi, kullanmaya devam edebilir miyim?
Evet. Süresi bitmemiş eski tip pasaportlar 24 Kasım 2015 tarihine kadar geçerliliğini sürdürmektedir.

e-Pasaport (chip'li pasaport) nedir?
e-Pasaport kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra içinde parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği chip'li pasaportlardır.

Önceki pasaportumun geçerlilik süresi bitmediği halde e-Pasaport için başvurabilir miyim?
Evet. 1 Haziran 2010 tarihinden itibaren dilediğiniz zaman e-Pasaport başvurusunda bulunabilirsiniz.

Eski pasaportumun geçerlilik süresi e-Pasaportuma eklenecek mi?
Evet. Eski tip pasaportlar geçerlilik sürelerinin sonuna kadar kullanılabileceği gibi, e-Pasaport başvurusunda bulunmanız halinde, başvuru tarihi itibariyle geçerli olan süreleriniz e-Pasaportunuza harçsız olarak aktarılacaktır.

Eski pasaportumdaki geçerli vizeleri e-Pasaport aldığımda da kullanabilecek miyim?
Genel olarak ifade etmek gerekirse, süresi dolmuş bir eski tip pasaportta bulunan geçerli bir vize, üzerine iptal damgası vs. basılarak geçersiz kılınmadığı müddetçe geçerlidir ve e-Pasaportla birlikte ibraz edilebilir.
Ancak, vize rejimleri ülkeden ülkeye değişmektedir. Bu nedenle, seyahatlerinizden önce vize konusunda ilgili ülke temsilciliklerine danışarak bilgi almanız en doğru yöntem olacaktır.

e-Pasaportumun süresini uzattırabilir miyim?
Hayır. e-Pasaportunuzun süresi dolduğu takdirde yeni bir e-Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.

e-Pasaport alırken eski pasaportum bana iade edilecek mi?
Evet. Eski pasaportunuz, Türk makamlarınca işlem yapılan sayfalarının bir kısmı usulüne uygun bir şekilde iptal edildikten sonra tarafınıza iade edilecektir.

Pasaport

Yurt içinde de pasaportumu yeniletebilir miyim?
Evet. Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız yurt içinde de herhangi bir müracaat merkezinden pasaport başvurusu yapabilirler. Merkezlerin listesi www.e-pasaport.gov.tr internet sitesinde yer almaktadır.

Çifte vatandaşlığa sahibim, Türk pasaportu haricinde diğer pasaportumla giriş yapabilir miyim?
Evet yapabilirsiniz. Ancak, çifte vatandaşlığa sahipseniz ve yabancı pasaportunuz ile giriş yapıyorsanız girişte T.C. kimlik numaranızı veya Mavi Kartınızı ibraz ediniz ki vize sorunu yaşamayın.

Pasaportum yurt içinde kaybolur veya çalınırsa ne yapmalıyım?
Pasaportunuzun kaybolması halinde vakit geçirmeden polise müracaat etmeniz gerekmektedir. Böylece kaybolan pasaportunuzun ilgisiz kişilerce kullanımının önüne geçilmesi amacıyla, sınır kapılarımızda bulunan bilgisayarlara kaydedilmesi sağlanacaktır. Aksi durumda, kayıp pasaport için müracaat edilmezse, kötü niyetli kişilerce kullanılan pasaportun gerçek sahibi de adli işleme konu olacaktır.

Pasaportum yurtdışında kaybolur veya çalınırsa ne yapmalıyım?
Kayıp pasaport müracaatı için öncelikle bağlı bulunduğunuz yabancılar dairesinden (oturum alınan yer) pasaport bilgilerini içeren bir pasaport kayıp belgesi almanız gerekmektedir. Daha sonra, söz konusu belge, 6 fotoğraf ve nüfus cüzdanınız ile birlikte, bulunduğunuz yerdeki en yakın konsolosluğa şahsen başvurmanız gerekmektedir. Müracatınızın kabülünün ardından ilgili Türk makamlarıyla yazışma yapılacak ve olumlu yanıt alındığı takdirde adınıza yeni bir pasaport düzenlenebilecektir. Bu işlemler yaklaşık 4-6 hafta sürmektedir.

Nereden bilgi alabilirim?
www.e-pasaport.gov.tr internet sitesinden başka, vatandaşlarımız yurt içinden e-Pasaport çağrı merkezinin;
Türkiye'de: 444 30 20 nolu telefonundan, Yurtdışından: 00 90 444 30 20 nolu telefonundan 7 gün 24 saat hizmet alabilirsiniz.




Bu sayfanın içeriği T.C. Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nca hazırlanan Cep Rehberi, Yurtdışında Yaşayan Vatandaşımızın El Kitabı'ndan alınmıştır Rehberin tamamına Cep Rehberi bağlantısından ulaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder