17.04.2013

Dünya Hali - 17 Nisan 2013

Avrupa’da İslam, Göç ve Çokkültürlülük - 3
Prof. Dr. Onur Bilge Kula
Prof. Dr. Onur Bilge Kula
Hacettepe Üniversitesi
Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi

Yayından:
"Sempozyum, konuya ilişkin olarak, Türkiye’deki bilgi birikiminin belirginleşmesi ve gelişmesi bakımından çok önemli bir katkı yaptı denebilir.
Onlarca akademisyen, uzman, politikacı, bilgi birikimini dinleyici ve kamuoyu ile paylaştı. Bu tür bilimsel etkinlikler oldukça gerekli.
Avrupa’da yaşayan Türkiye kökenli insan sayısı 5 milyonu aştı. Bunların çok büyük bir bölümü yaşadıkları ülkenin yurttaşı oldular. Dolayısı ile İslam, Avrupa’da kültürel yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Çok kültürlülük bir durum olarak iyice belirginleşti.
Avrupa’da bulunan Türklerin varlığı bir çok ülkenin kültürünü çoğullaştırdı.
Sempozyum tüm bu konuların konuşulması bakımından, mevcut durum ve sorunların ortaya koyulması bakımından hem de bunların çözümlerinin aranması bakımından çok önemli bir katkı oldu."

Dinle: 26’09”


Prof. Dr. İbrahim Sirkeci
Prof. Dr. İbrahim Sirkeci
İngiltere Regents Üniversitesi
Transnasyonal Araştırmalar Merkezi Direktörü
Dinle: 21’44”
 Programın tamamını Dinle 50’59”

Ankara’da geçtiğimiz hafta 'Avrupa’da İslam, Göç ve Çokkültürlülük' konulu uluslararası sempozyum düzenlendi.
Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi, UNESCO-MOST ve Oxford İslam Araştırmaları Merkezi, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ve EMISCO işbirliğiyle 11-12 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Gül, “İslam ve göçmenler yüzyıllardır Avrupa’nın bir gerçeğidir. Avrupa kıtası, özellikle din bakımından çoğunluktan farklı olan kesimlere hoşgörüyle yaklaşmadığı sürece; yeni Engizisyonların, Holokostların ve Srebrenitsaların yaşanması muhtemeldir. Uluslararası camia olarak mutlu bir gelecek kurmak için ortak sorunlarımızın üzerine cesaretle gitmeliyiz,” dedi.İki gün süren ve geniş bir katılımla gerçekleşen sempozyumda ayrıca İslamı konu alan bir karikatür sergisi de açıldı.
Bu programda hem sempozyum sırasında katılımcılarla yaptığımız söyleşilerden örnekler sunacağız hem de stüdyomuzda sempozyum katılımcılarından Prof. Dr. Onur Bilge Kula ile sempozyumu ve teması olan 'Avrupa’da İslam, Göç ve Çokkültürlülük konusunu değerlendireceğiz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder